Egy amatőr triatlonos élete

Egy amatőr triatlonos élete

FTP teszt

2018. január 18. - Norbert Kocsis

Egy kis előszó. Nem bírtam magammal, beszereztem még egy teljesítménymérőt. A hivatalos indoklás szerint, hogy megnézzem, hogy a két lábam egyenletesen terhelem e, meg Adri is kipróbálhassa a Watt alapú edzést. Nem hivatalosan pedig azért, hogy tavasztól, a komoly felkészülés kezdetén mindkét bringámon legyen egy.

Ahhoz, hogy watt alapon lehessen edzeni, először meg kell határozni a teljesítmeny zónákat. Már korábban írtam, hogy nem hiszek igazán a labor mérésekben, inkább az egyénileg is elvégezhető teszteket szeretem. Ennek a legfőbb oka, hogy sok helyen túlságosan magas teljesítményszinten és túl nagy lépcsőkkel tesztelnek és nem szeretném, hogy ezt rajtunk kísérletezzék ki. Főleg hölgyeknél jelent ez gondot. 

Az FTP (Functional threshold power) jelöli az egy órán át leadható maximum teljesítményét az adott személynek. Több féle módon is meghatározható, mi a 20 perces átlag 95%-val megyünk. Ez valójában egy becslés, mert a megfigyelések szerint körülbelül 86-96% között változik ez egyénenként. 

Maga a teszt. Adri tökéletesen végrehajtotta a feladatot, bemelegítés után végig 90-es pedálfordulat felett ment végig a 20 perc alatt. A grafikonokon láthatóak a görbék, meg sajnos az is, hogy porszem került a gépezetbe technikai oldalon. A teljesítményt meg kell ugyanis szorozni kettővel, mert a baállítsok miatt, csak az egyik láb adatait rögzítette az óra, pedig teszt közben rendesen mutatott mindent. Azóta letrehoztam egy indoor cycling profilt is az óran, így már minden szép és jó. Ilyenkor kifizetődő a paranoia, mert egy másik órával is vettem a tesztet :) 

Végül 162W lett sz átlag, ami 154W FTP-t jelent. W/kg-t nem adok meg, hölgynél ez nem illene. Innen indulunk január közepén. Majd márciusban kiderül mennyit sikerül fejlődnie. 

A bejegyzés trackback címe:

https://triatlonparos.blog.hu/api/trackback/id/tr213586305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása