Egy amatőr triatlonos élete

Egy amatőr triatlonos élete

Edzésmódszer - Az alapok

2017. szeptember 04. - Norbert Kocsis

Mint már említettem a rothi beszámolóban, a Trainingpeaks-et használom az edzéseim tervezéséhez, illetve rögzítésére. Itt a premium előfizetést hasznosnak érzem, de lehetne nélküle is élni.

A programról nem szeretnék írni, azt már többen megtették, meg a saját blogjuk is sok hasznos infót ad.

Az edzésmódszerem, valamint az edzések felépítése véleményem szerint kissé rendhagyó. Futni mindenképp kevesebbet futok, mint az átlag, az edzésidő mindössze 24% futás! Ezzel igyekszem elkerülni a serülést, meg amúgyis, bringázni szeretek. Ez egy nagy változás az előző évekhez képest, amikor több munkát tettem a futásba. Eredmény: egyéni legjobb marathon, félmaraton idők. Ehhez még hozzátenném, hogy a sok helyen olvasható 2.5-3 orás futások helyett, idén egyszer sem futottam többet, mint 2 óra (azt is csak kétszer) és mint 24.9km, hogy pontosak legyünk. Nem is értem, hogy őszinte legyek, sokan miért futnak olyan hosszúakat. Komolyan, mi értelme van 3 orán át futni edzésen? Azon kívül, hogy túlterheli az izületeket, leromlik a futó forma a 2. óra vége felé (nézzük csak meg milyen “szép” stilusban futunk egy hosszútáv végén) és legalább egy hét, mire a szervezet kipiheni, nem látok okot rá. Ha egy edző ilyet ír ki egy amatőrnek triatlonban, az szerinem felelőtlenség.

A másik kedvenc edzésem, amit több, a neten terjedő edzésterv?, meg sok forum is tartalmaz, az az 5 óra kerépár + 2 óra futás. Részben ez is ösztönzött erre a bejegyzésre. Nem akarok senkivel vitatkozni, mindenki azt csinál, amit akar, de kérek mindenkit, hogy gondolja át, mi értelme van ennek, és ha úgy gondolja, még több napi agyalás után is, hogy ennek van pozitív edzés értéke, akkor csinálja, de ne terjessze a neten legalább :) . Előre is köszönöm a kezdő amatőrök nevében!

Na vissza az én felkészülésemre. Rothig átlag 12:36 midennel együtt, de ezen okosabb tervezéssel még lehet faragni. Idén a leghosszabb hetem 17 óra volt, de ebben megint csak volt 4 óra túrázás is. Egyetlen edzés sem volt hosszabb öt óránál, az is szinte kizárólag kerékpár volt. Hosszú bringa után pár alkalommal futottam csak, de akkor is maximum 20 percet, de ez is csak az agynak kell, mert nehezen hiszi el az ember fejben, hogy 5 óra bringa után még futni is fog tudni.

 

Mint mindenben, az edzésekben is az egyensúlyban hiszek. Kellenek a hosszú kerékpáros -lehetőleg a főversenyhez hasonló pályán- edzések, valamint a hosszú futások is (max 2 óra és nem a bringa után!) ahol az alap állóképességet fejlesztjük. Ezeket az alkalmakat leszamítva viszont, szinte kizárólag intervallum edzés jellegű munkát végeztem. Ne egy HIIT edzésre gondoljatok. Nem csak az a véglet létezik, hanem lehet hosszabb tempós edzéseket is végezni az anaerob zónán innen is, pl.: sweet spot, FTP jellegű munka. Természetesen ehhez nem árt egy teljesítménymérő a bringára, amivel részben a teljesítmeny diagnosztikát is ki lehet váltani, sőt, nekem jobban bevált. Itt lehet havonta ismételni, mindig az adott formához igazítva az edzésmunkát.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem a nulláról kezdtem, így fordított periódus szerint készülök. Ez azt jelenti, hogy a téli hónapokban az erő, gyorsaság fejlesztést, magasabb intenzitású munkát végzem el, mig a tavasz beköszöntével kezdődnek a hosszabb edzések és valamivel csökken az intenzitás.

Én is a klasszikus 4 hetes ciklusokkal dolgozom, de nem a klasszikus 3 hét kemény, 1 hét remelem, hogy kipihenem felosztásban, hanem igyekszem hétről hétre fejlődni és minden héten teljesen ki is pihenni magam. Ha valamiért megáll a fejlődés, akkor jön az extra pihenő. A fő verseny előtt is mindössze 1 hét a formaidőzítés, a felkészítő versenyek előtt meg 1 nap. Nem volt cél és a jövőben sem lesz az, hogy a felkészülés alatt teljesen a földbe edzem magam, aztan a verseny előtti 3 hétben meg reméljem, hogy ezt ki tudom pihenni. Tavalyelőtt, Nagyatádon ezt eljátszottam, többet nem :).

Egy átlagos kemény hét így nézett ki nálam:

Hétfő:                   pihenés/úszás vagy könnyebb futás

Kedd:                   de.: Kerékpár intervall, du.: futó ABC

Szerda:                de.: úszás, du.: futás intervall

Csütörtök:            Kerékpár intervall

Péntek:                pihenés/úszás vagy könnyebb futás

Szombat:             Hosszú bringa

Vasárnap:            Hosszú futás + családi program, túra

A bejegyzés trackback címe:

https://triatlonparos.blog.hu/api/trackback/id/tr3912802918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása